Nieuwe Haven

In 1998 zijn wij als scouting met onze lelievletten terecht gekomen in de haven aan de G.J. van Heuven Goedhartweg in Schoonhoven. Toen der tijd was de haven nog onder beheer van Rijkswaterstaat en hadden zij een ponton liggen. Aan het ponton kon Rijkswaterstaat hun accommodatieschip en peilvaartuig aanleggen. Onze sleepboot De Hope lag toen nog in de jachthaven.

De haven in 2002 toen het nog diep genoeg was voor De Hope om achterin de haven te liggen

Rijkswaterstaat heeft in 2001 hun accommodatieschip en peilschip verplaatst naar Arnhem, maar het ponton lieten ze achter. In het de jaren daarna legde Rijkswaterstaat nog wel eens met hun peilschip aan het ponton maar toen de haven begon te verzanden konden zij niet meer in de haven komen. Rijkswaterstaat heeft toen het ponton aan onze Scouting geschonken omdat zij er geen gebruik meer van konden maken en het verplaatsten duurder was dan het weggeven. Daarmee werden wij op 27 november 2011 ineens eigenaar van de dekschuit met een lengte van 30 meter en 5,75 meter breed.

De situatie in de haven van de afgelopen jaren tijdens laag water

Aangezien de haven steeds ondieper werd zijn wij al sinds 2010 in gesprek met de gemeente (toentertijd Gemeente Schoonhoven) om de haven uit te baggeren. Vele mails zijn verstuurd en gesprekken vonden plaats, totdat we in begin 2020 vanuit de Gemeente Krimpenerwaard de toezegging kregen dat zij de haven gingen uitbaggeren.

Nu gaat Gemeente Krimpenerwaard medio december 2020/ januari 2021 de haven uitbaggeren. Daarmee kwamen wij voor de keuze te staan of wij de dekschuit wilde behouden en er groot onderhoud aan zouden verrichten of dat we liever een steiger wilden plaatsen die we helemaal naar wens zouden kunnen maken. Aangezien het ponton al 92 jaar oud, 20 jaar niet onderhouden en voor onze vereniging te groot was hebben we besloten om nieuwe steigers te gaan plaatsen. Na vele ideeën zijn we op het plan uitgekomen zoals hieronder kunt te zien is.

Impressie van de nieuwe haven

De steiger heeft een totale lengte van 33 meter en is 2,5 meter breed. Er zullen betonnen drijvers gebruikt worden wat een duurzame en onderhoudsvrije optie is. Op de drijvers komt een gegalvaniseerd stalen frame met looprooster. Om ervoor te zorgen dat de steiger op zijn plek blijft liggen worden er door een werkschip vijf palen geslagen van 12 meter lang. Daarnaast knappen we het straatwerk op, verplaatsen we de bestaande loopbrug en plaatsen we aan de kade een opslag voor alle riemen.

Bovenstaande werkzaamheden gaan we medio maart/ april 2021 uitvoeren zodat onze vloot aan het begin van het nieuwe vaarseizoen aan de nieuwe steiger kunnen liggen. Uiteindelijk gaat de totale investering €34.000 kosten. Om dit te financieren zullen we een deel uit ons vermogen halen dat we gereserveerd hebben voor nieuwbouw . Het andere deel proberen we gesponsord te krijgen van bedrijven, fondsen en een club van 100 actie.

Video-impressie van de nieuwe haven

Voor de club van 100 actie zijn wij op zoek naar 100 personen of bedrijven die een donatie willen doen van €100 voor de ontwikkeling van de nieuwe haven. Hiervoor krijgt u een vakje van 10 bij 5 cm op het donatiebord voor uw naam, bedrijfsnaam of -logo. Voor een bedrijf is dit bedrag aan sponsoring fiscaal aftrekbaar omdat wij voor uw bedrijf reclame maken. Voor particulieren is deze eenmalige schenking niet aftrekbaar. Wel hoeven wij als SBBI vereniging geen schenkbelasting te betalen aan de Belastingdienst.

Wilt u ons helpen om deze actie te laten slagen? Vraag dan alstublieft uw werkgever om te sponsoren of kijk of u persoonlijk wilt doneren. Voor meer informatie stuur dan een mail naar michiel.besten@ovn2.nl. Als u uw bedrijfslogo wilt doormailen of een kwitantie wilt van de sponsoring neem dan ook via de mail contact met ons op.

Club van 100 actie voortgang:

€5.900/€10.000

Om inzichtelijk te maken hoeveel geld we nodig hebben voor dit project hebben we een begroting opgesteld. Op deze manier weet u ook waar uw donatie aan uitgegeven wordt.

Begroting en dekkingsplan
We zijn erg blij dat het Rivierenlandfonds een financiële bijdrage van €1500 euro doet voor de nieuwe haven.