Scoutfit

Net als bij een sportclub hebben ook scouts speciale kleding: de ScoutFit! De ScoutFit bestaat uit een blouse, een groepsdas en een groepspet. Je blouse kan tegen een stootje en verteld vaak ook nog eens een heel verhaal. Er is niet alleen op terug te vinden bij welke scoutinggroep je hoort, maar ook op welke kampen je bent geweest, welke vaardigheden je hebt geleerd, etc.

Waarom een ScoutFit? Wij dragen een ScoutFit om uniformiteit uit te stralen. Iedereen is bij Scouting hetzelfde. Daarnaast zijn scouts door de ScoutFit goed herkenbaar, je laat namelijk duidelijk zien dat je scout bent! Bevers dragen een rode blouse. Welpen, junioren, zeeverkenners, wilde vaart en stam dragen een blauwe blouse. Daarnaast draagt iedereen de groepsdas en de groepspet.

scoutfit

De blouse moet je zelf bij de bij de ScoutShop bestellen, deze kost €29,95 of €33,95, afhankelijk van de maat. Let er op dat je altijd een grotere maat besteld dan je nodig hebt, in sommige gevallen is het fijn als er een trui onder je blouse gedragen kan worden. Vraag om teleurstelling te voorkomen altijd even aan je speltakleiding of je een blouse kunt passen. Zo weet je zeker dat je altijd de goede maat koopt!

De groepsdas en de groepspet moet je kopen bij je speltakleiding, deze kosten samen €18,50.

Voor leden met een krappe beurs hebben we soms tweedehands blouses, groepsdassen en groepspetten. Vraag hiernaar bij je speltakleiding. Soms kunnen fondsen of gemeenten een bijdrage leveren aan de aanschaf van een ScoutFit, kijk voor meer informatie hierover bij Contributie & kosten.

Waar moet wat op mijn blouse?


Bij Scouting krijg je bij kampen vaak een kampbandje voor op je blouse. Na een aantal jaar kun je dus op je blouse precies zien wat je tijdens de Scoutingtijd allemaal hebt gedaan! Daarnaast verdien je insignes voor op je blouse waarmee je kunt laten zien welke vaardigheden je beheerst en ontvang je speciale insignes bij het installeren. Het is niet altijd even duidelijk waar al deze bandjes en insignes op de blouse moeten, daarom staat voor elk bandje en insigne hieronder beschreven waar deze op de blouse moeten.

Uniform

Groepsnaambandje, op de rechtermouw.

Kampbandje, op de rechtermouw, onder het groepsnaambandje.

Installatieteken Scouting Nederland, op de linkerborstzak.

Speltakteken, op de rechterborstzak.

Vaardigheidsinsignes, op de linkermouw.

Welke dasring moet ik dragen?


Elke speltak heeft zijn eigen herkenbare kleur dasring. Kijk in het overzicht hieronder welke dasring bij jou speltak hoort!

Bevers

Welpen

Junioren

Zeeverkenners

Wilde vaart

Stam

Plusscouts

Leidinggevende van een speltak

Teamleiders van een speltak

Bestuursleden

Voorzitter

Overige vrijwilligers

Blauw

Licht groen

Geel

Wit

Roze

Rood

Goud

Rood

Groen

Rood/wit

Groen/wit

Rood